basscania

I denna blogg kommer jag lägga upp min musik, dikter, digitala målningar och ibland lite åsikter om saker och ting. In this blog I will post my music, poems, digital paintings and sometimes opinions about things.

ÄR VI MEDVETNA OM VAD SOM HÅLLER PÅ ATT HÄNDA MED VÅR DEMOKRATI?

Publicerad 2013-02-12 03:47:00 i Bild, Samhälle,

FÖRST EN HISTORISK TILLBAKABLICK 

När pengarna verkligen avgjorde valet.   

I första kammaren

Där var den kommunala rösträtt var graderad efter inkomst, så att en enskild person kunde ha ett mycket stort antal röster, i städerna upp till 100 röster, på landet upp till 5.000 röster!  

I andra kammaren

Gällde 800 riksdaler om året, så mycket skulle en man tjäna för att få rösta år 1866. Begränsningen gjorde att bara 9 procent av männen hade de ekonomiska förutsättningarna för att delta i val.  

Allmän rösträtt

för män vid val till andra kammaren genomfördes år 1909. År 1921 blev rösträtten allmän och lika för män och kvinnor, och inte förrän då blev riksdagen fullt ut en demokratisk representation för hela folket.  

IDAG

Genom den ökade "globaliseringen" och den växande centraliseringen av makt som först skett genom uppluckrande av lagar och regler för stora företag att bli multinationella företag så är det i sig själv en fara.  

Vad menar jag med detta? Genom att att ett företag blir multinationellt så samlar det på sig så mycket ekonomisk makt att om det drivs på ett aggressivt sätt (vilket är grundtanken annars så existerar inte ett multinationellt företag i dagens ekonomiska system) så vill det hela tiden "bryta ny mark". Att "bryta ny mark" syftar jag på att försvaga det som det multinationella företaget anser som motstånd.  

Nationalstaten.

Idag har enligt det multinationella tankesättet nationalstaten tjänat ut sitt syfte (att hålla folk kontrollerade och på sin plats) så därför finns nu en ny tydlig agenda att genom att se till att stater går i konkurs, så kan man köpa upp viktiga samhällsfunktioner/infrastrukturer som innan låg i statens (dom röstande medborgarnas händer) för en billig penning.   Exempel IMF´s lånekarusell Grekland - där tvingas bland annat fram en försäljning av det statliga el- och kraftbolaget PPC till en billig penning, (Vilket för ett lands egna ekonomi är ett enormt ekonomiskt bortfall) för att Grekland inte ska sättas i konkurs.  

VEM/VAD/HUR?

PÅ 70-talet ''Kom hedgefonder som handlade med optioner och finansiella derivat. Då tjänade personer/företag som spekulerade förmögenheter när börsen gick ner på grund av sina positioner. Företag kunde få en avkastning på 43 procent per år. En värdeökning med 3365 procent på tio år - bara genom ren spekulation.  

På 90-talet Så gav sig samma grupp av människor sig på valutorna.

Exempel 1 - Pundet 1992 utsatte George Soros brittiska pundet för spekulation som ledde till Bank of England tvingades devalvera. George Soros lär ha tjänat 1,1 miljarder US dollar på den affären.  

Exempel 2 - Svenska kronan Ungefär samtidigt så tjänade George Soros en hacka på att utsätta svenska kronan för spekulation. Till en början försökte riksbanken försvara kronan med en ränta på 500 %. Situationen blev ohållbar och kronan fick flytta fritt. George Soros fick som han ville - kronan devalverades.  

IDAG

Når cynismen/spekulationen inga gränser. Vatten är, som syre, livsviktigt för de flesta former av liv på jorden och särskilt för mänskligheten. För många människor på jorden är utbudet av vatten stort, och resursen är i princip gratis.   Men i regioner där det är är på väg att bli bristvara så upphandlas vattenrättigheterna upp av (just det) samma grupper och människor som på 70-talet spekulerade i aktier och på 90-talet på valutor och idag i staters konkurs.  

REFLEKTION

Det är helt enkelt som så, om VI inte på något sätt, sätter stopp på detta som sker i länder runtomkring oss som kommer vi återgå till ett system där våra röster längre inte har någon betydelse.  

Håkan Pontén (politiskt obunden, fattig musiker)

(detta är skrivet i ren frenesi som en reflektion över det politiska landskap som speglar sig för mina ögon)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Basscania

Hej jag heter Håkan Pontén och jag är en musiker ifrån HBG. Jag använder mig av artistnamnet basscania. I denna blogg kommer jag lägga upp min musik men även dikter, digitala målningar och ibland lite åsikter om saker och ting. Dvs sammanfatta mig själv som offentlig persona! --------------------------ENGLISH----------------------------- Hello my name is Hakan Pontén and I am a musician from HBG. I use the stage name basscania. In this blog I will post my music but also poetry, digital paintings and sometimes opinions about things. That sum myself as a public persona!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela